Hava Geçirmez Gıda Saklama Kaplarının Avantajları
Modern yaşamın vazgeçilmezlerinden birisi olan gıda saklama kapları, hayatımızı kolaylaştıran ürünlerden birisidir. Hava geçirmez gıda saklama kapları özellikle de kuru gıdaların besin değerlerini koruyarak bozulma sürelerini uzatırlar.
Gıdaların uzun süre taze kalmasını sağlayan bu kaplar, mutfakları organize etmek için pratik bir avantajdır. Mutfakların daha düzenli görünmesine ve gıdaların ömürlerinin uzamasına büyük katkı sağlarlar. Gıda saklama kapları yiyecekleri organize etmekte ve gıda israfını önlemekte büyük rol oynamaktadır.
Kuru gıda saklama kapları hava geçirmez olma özelliklerinden dolayı gıdaların oksijenle temasını minimum seviyeye indirirler. Hem ticari mutfaklarda hem de evlerde gıdaların tazeliğini korumak büyük bir önem taşır.
Hava geçirmez kaplar ürünlerin hava ile temasını önlediğinden dolayı gıdalar tazeliğini daha uzun süre korurlar. Bu tazeliği korumak gıda israfını da önlemektedir. Çünkü ambalajlı ürünler açıldıktan kısa bir süre sonra bozulmaya ve çürümeye başlarlar. Gıda saklama kapları açılmış ambalajlar yerine kullanılarak ürünlerin saklama süresinin uzamasına da yardımcı olur.
Gıda Saklama Kaplarını Temiz ve Hijyenik Tutmanın Yolları
Hava geçirmez gıda saklama kaplarını temiz ve hijyenik tutmak yiyeceklerin sağlığı için çok önemlidir. Buzdolabı saklama kabı için öncelikle kaplar temiz olmalı sonrasında gıdalar içerisine konulmalıdır. Saklama kaplarını temiz tutmak için ilk yapılması gereken şey düzenli olarak yıkamak ve kurulamaktır.
Bu kaplar kullanılmadan önce sıcak su ve deterjanla derinlemesine temizlenmelidir. Temizlenecek kabın içerisi yapışkan veya yağlı ise bu kalıntıları temizlemek için bir süngerden yardım alınabilir. Daha sonra köpüklenen kaplar güzelce yıkanmalı ve ıslak bir yer kalmayacak şekilde kurulanmalıdır.
İsterseniz kapları bulaşık makinesinde de yıkayabilirsiniz. Ancak plastik kapların sıcak suyun etkisiyle deformasyona uğrama riski olduğundan dolayı elde yıkamanız daha iyidir. Saklama kapları, içerisine konulan yiyeceklerden dolayı kötü kokulara ev sahipliği yapabilir. Bu kokuları önlemek için kapların içerisini sirke çözeltisi veya karbonat ile yıkayabilirsiniz.
Düzenli Temizlik ve Bakım Rutini
Gıda saklama kaplarını düzenli olarak temizlemek yiyeceklerin sağlıklı ve uzun ömürlü olması için önemlidir. Gıdaların güvenli bir şekilde saklanmasına yardımcı olan kapların temizliği için bir bakım rutini oluşturulmalıdır. Bu rutin gıdaların güvenliği ve kapların uzun ömürlü olması açısından büyük önem taşır.
Oluşturulan bakım rutininin ilk aşaması saklama kaplarını her kullanımdan sonra yıkamaktır. Bu aşamada önemli olan kilit nokta kullanımın hemen ardından yıkama işleminin yapılmasıdır. Bu sayede kapların içerisindeki kalıntıların yapışması ve kuruması önlenebilir.
İkinci olarak gıda saklama kaplarının contaları ve kapakları temizlenmelidir. Çünkü kapakların ve contaların içerisi yağlarla ve yiyecek kalıntıları ile dolabilir. Temizlenen ürünler daha sonra güzelce kurulanıp tekrardan yerine konulmalıdır. Kuru gıda saklama kapları duruladıktan sonra iyice kurulamak da önemlidir. Nemli bırakılan kaplar küf ve bakteri oluşumuna sebep olabilir. Bu durumun önüne geçmek için kuruladığınız kabı kapağı açık bir şekilde bir süre havalandırabilirsiniz.
Doğru Temizlik Malzemelerinin Kullanımı
Saklama kaplarının temizliği için doğru temizlik malzemelerini kullanmak temizlik süreci için önemlidir. Çünkü doğru temizlik malzemeleri kapların içerisindeki yağların ve kalıntıların daha hızlı bir şekilde çıkarılmasına yardımcı olur. Saklama kaplarının temizliği için sıcak su, deterjan, sünger veya fırça gerekir. Bu temizlik için en doğru deterjanı seçmeye dikkat etmelisiniz. Kaliteli bir deterjan, kapların içerisindeki yağların, mikroorganizmaların ve kirlerin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Doğru temizlik malzemelerinin seçimi gıda saklama kaplarının daha uzun ömürlü olmasına da katkı sağlar.
Yanlış temizlik malzemesi seçimi kapların deformasyona uğramasına sebep olabilir. Bu kaplar tekrar kullanılamadığından ötürü para israfına yol açılmış olunur. Doğru temizlik malzemeleri gıda saklama kaplarının içerisindeki kötü kokuların giderilmesine de yardımcı olur. Bu kokuları gidermek için sirke, limon, karbonat gibi doğal temizlik malzemelerinden de yardım alınabilir. Doğru temizlik malzemesi seçimi çevreye duyarlılık için de büyük önem taşır. Bu nedenle doğal ve çevre dostu temizlik malzemelerini seçerek doğaya olan sorumluluğunuzu da yerine getirebilirsiniz.
Kapak ve Contaların Temizliği
Gıda saklama kaplarının temizliğinin yanı sıra kapak ve contalarının bakımı da çok önemlidir. Saklama kaplarının kapakları sık aralıklarla açıldığından dolayı yiyeceklerle devamlı temas eder. Bu yüzden kapakları her kullanımdan sonra deterjan ve sıcak su yardımıyla yıkamak ve kurulamak gerekir. Saklama kaplarının kapaklarının kenarlarını ve contalarının temizliğini dikkatlice yapmak yiyecek kalıntılarının birikmesini önlemeye yardımcı olur. Çünkü kapakların contaları, kap içerisine konan yiyeceklerin artıklarıyla ve yağlarıyla dolabilir.
Artıkları temizlemek için contalar belli aralıklarla çıkarılmalı ve detaylıca temizlenmelidir. Eğer kapağın yapımında çıkarılamayan contalar kullanıldıysa onların temizliği için bir fırça kullanılabilir. Contaların ve kapakların temizliğinde doğal bir dezenfektan kullanmak istiyorsanız limon suyundan veya sirkeden yardım alabilirsiniz. Antibakteriyel özelliklere sahip olan sirke pis kokuların giderilmesine de yardımcı olmaktadır.
Saklama ve Kurulama İpuçları
Gıda saklama kaplarını temiz ve doğru bir şekilde kullanmak uzun ömürlü olmaları için önemlidir. Gıdaları doğru bir şekilde saklamak ürünlerin tazeliğini daha uzun süre korumasına yardımcı olur. Gıdaları kapların içerisine yerleştirirken özelliklerini de göz önünde bulundurmak gerekir. Sıvı gıdaların muhafazası için sızdırmaz kaplar gerekirken katı gıdalar için hava alabilecekleri kaplar tercih edilmelidir.
Gıdaları doğru bir şekilde muhafaza etmek için gerekenlerden birisi de kapların kapasitesine göre gıda koymaktır. Ürünleri yıkadıktan sonra iyice kurulayıp kap içerisine koymak ürünün küflenmesini ve bozulmasını engeller. Çünkü ıslak bir şekilde saklama kabı içerisine konulan gıdalar kısa sürede küflenip bozulmaya neden olabilir. Bu yüzden gıdaları temiz bir bez ya da kâğıt havlu yardımıyla kurulayıp yerleştirmelisiniz.
28.08.2024